Het politiek testament van Ivan Lahousse

30 September 2024

Het politiek testament van Ivan Lahousse

Ivan Lahousse zegt de Zedelgemse politiek vaarwel. Of toch bijna... Voor de komende gemeenteraads-verkiezingen heeft Ivan nog een persoonlijke boodschap voor de Zedelgemse burger.

Hij vertelt ons hoe volgens hem de vorken in de Zedelgemse stelen zitten momenteel. Jammergenoeg vertelt hij ook meteen hoe het niet moet. Dat kan niet anders, want Groen Zedelgem zat in de oppositie en zag met lede ogen hoe de toekomst van Zedelgem werd verkocht aan projectontwikkelaars, of overgeleverd werd aan kortzichtigheid.

"Na meer dan 35 jaar actieve politiek en meer dan 20 jaar gemeenteraadslid zijn, neem ik afscheid van de politiek.Bij mijn afscheid blijven er verschillende kwesties die aanleiding geven tot een kritische beschouwing van het lokale bestuur en de politieke besluitvorming in Zedelgem.Niet in mineur, absoluut niet, ik heb me, samen met mijn Groene en progressieve collega’s jaren ingezet voor een groener, socialer en democratischer Zedelgem. Altijd vanuit de oppositie die zelden naar waarde wordt geschat door de meerderheidscoalitie (CD&V-Nieuw nu Team Burgemeester)."

Bedankt, Ivan!

De Zedelgemse Politiek

Onze Lokale Democratie onder Druk.

Net zoals in veel andere Vlaamse gemeenten, wordt ook in Zedelgem de lokale democratie steeds vaker onder druk gezet door centralisatie en een politiek van schaalvergroting. Al vele jaren houden 2 politieke partijen (Nieuw en CD&V) de macht krampachtig vast. Ook met deze verkiezingen houden beide partijen hun machtspositie verzekerd door met “Team Burgemeester” naar de verkiezingen te trekken.

Echter, wanneer politieke partijen enkel samensmelten om de macht te behouden zonder een sterke, inhoudelijke basis, leidt dit tot cynisme en wantrouwen bij de burger. Het vormen van allianties die uitsluitend gericht zijn op machtsbehoud, in plaats van gedeelde waarden en beleidsdoelen, ondermijnt de kern van de democratische idealen.

“Waarom zouden wij nog moeten gaan stemmen” vragen de mensen aan mij, “alles is toch alweer beslist”.
Dit voedt het gevoel van vervreemding en versterkt het cynisme ten opzichte van de democratische instellingen. In plaats van het idee dat de politiek een middel is om de samenleving te verbeteren, groeit het idee dat het een spel van persoonlijke en partijpolitieke belangen is. De burgemeester wil absoluut burgemeester blijven, de schepenen willen absoluut hun “postje” behouden.

Politici die zich enkel richten op het behouden van hun positie, zijn minder geneigd om de noodzakelijke, maar vaak moeilijke en impopulaire hervormingen door te voeren. Dit leidt tot een behoudsgezinde politiek waarin weinig ruimte is voor verandering of innovatie. Bovendien kan een langdurige machtspositie (de huidige Zedelgemse coalitie is al 18 jaar aan de macht!) leiden tot nepotisme en vriendjespolitiek, omdat de partijen binnen de coalitie meer gericht zijn op het versterken van hun eigen machtsbasis dan op het dienen van het algemeen belang.

Dit kan uiteindelijk leiden tot een afkeer van de politiek in Zedelgem, met als gevolg een dalende opkomst bij verkiezingen en een groeiende populariteit van populistische en/of extremistische partijen.

Milieu en Ruimtelijke Ordening

Zedelgem wordt geconfronteerd met een aantal urgente uitdagingen op het gebied van milieu en ruimtelijke ordening. Terwijl er een groeiende noodzaak is om duurzaam om te gaan met de beschikbare ruimte en natuurlijke hulpbronnen, blijft de huidige beleidsploeg vaak ontoereikende, soms verkeerde beleidsmaatregelen nemen.

Onvoldoende Duurzaam Stedenbouwbeleid.

Ondanks de groeiende aandacht voor klimaatverandering en duurzaamheid, ontbreekt het in Zedelgem aan een coherent en toekomstgericht stedenbouwkundig beleid dat duurzaamheid vooropstelt. De druk om nieuwe woonwijken, bedrijventerreinen en infrastructuur aan te leggen blijft zeer hoog, wat leidt tot een verlies aan landbouwgrond, natuurgebieden en groene ruimten.
Zo werd er geen enkele noodzaak aangetoond voor een verdere uitbreiding van de industriezones op Zedelgem De Leeuw. Toch zet de huidige beleidsploeg  door, aangespoord door private ontwikkelaars en investeerders wordt eens te meer een mooie groene open ruimte "de Slunsestikken" opgegeven voor industrie.

Of wat te denken van de ontwikkelingen in de Leliestraat (De oude industriesite De Lelie op Zedelgem De Leeuw) waar nog maar eens een goedkeuring werd gegeven voor een enorme verkaveling in groene open ruimte. De impact van deze (veel te) grote verkaveling zal op alle vlakken negatief zijn (milieu, waterhuishouding, CO2-uitstoot, mobiliteit,…). Toch zet de huidige beleidsploeg door. Hier spelen private ontwikkelaars de hoofdrol, het gemeentebestuur volgt gedwee.

Onze dorpskernen verschralen tot een aaneengesloten lint van appartementsgebouwen waarbij met het verdwijnen van vele authentieke oude woningen, de dorpsgeest verdwijnt. Ook hier spelen private ontwikkelaars de hoofdrol, het gemeentebestuur volgt gedwee.

Mobiliteit en Luchtkwaliteit.

Een ander belangrijk milieuprobleem in Zedelgem betreft mobiliteit en de gevolgen daarvan voor de luchtkwaliteit. De aanleg van nieuwe industriezones, het ontwikkelen van nieuwe verkavelingen, leidt tot toenemende verkeersdrukte en luchtvervuiling. In plaats van het bevorderen van duurzame mobiliteitsoplossingen zoals fiets- en voetgangersinfrastructuur of openbaar vervoer, blijft de gemeente sterk gericht op het faciliteren van autoverkeer. Het verdwijnen van de busverbindingen op Zedelgem De Leeuw is hiervan wellicht het meest schrijnende voorbeeld.

De hoge verkeersdruk leidt niet alleen tot congestie, maar ook tot een verslechtering van de luchtkwaliteit en talloze gevaarlijke verkeerssituaties. Met name op Zedelgem De Leeuw worden de bewoners blootgesteld aan verhoogde concentraties fijnstof en andere schadelijke stoffen.

Ook de problematiek van het zwaar doorgaand verkeer door de dorpskern van Aartrijke werd nog altijd niet opgelost.
Het huidige beleid lijkt niet voldoende gericht op het verminderen van deze problemen, en er ontbreekt een ambitieuze visie om duurzame mobiliteit te bevorderen.

Het centraal probleem in zowel het milieu- als het ruimtelijk beleid van Zedelgem is het gebrek aan een duidelijke langetermijnvisie van de huidige beleidsploeg. De beslissingen worden vaak genomen op basis van korte-termijn economische overwegingen, veelal aangespoord door de private sector, zonder voldoende rekening te houden met de impact op toekomstige generaties. Bij de huidige beleidsploeg ontbreekt er een integrale visie die een evenwicht zoekt tussen de noodzaak van economische ontwikkeling, het behoud van natuur en de bescherming van het milieu.

Al meer dan 20 jaar ijvert de groene fractie in de gemeenteraad voor een strategische toekomstvisie op ruimtelijke ordening en milieu. Het is pijnlijk te moeten vaststellen dat de huidige bewindsploeg - die dus al 18 jaar aan de macht is - pas zeer recent, in mei met een eerste conceptnota “Strategische visie beleidsplan Ruimte” kwam.

De gemeente Zedelgem staat voor aanzienlijke uitdagingen op het gebied van milieu en ruimtelijke ordening. Het verlies aan open ruimte, het gebrek aan duurzaam beleid, de verslechterde luchtkwaliteit door mobiliteitsproblemen en ontoereikende maatregelen rond waterbeheer illustreren de noodzaak van een grondige herziening van het huidige beleid.

Ivan Lahousse

Ga stemmen!

Zondag 13 oktober mogen we een nieuwe gemeenteraad kiezen. Enkel als de progressieve oppositie voldoende steun krijgt, kunnen we verandering teweegbrengen in Zedelgem.

Ga stemmen, en kies voor een duurzaam, milieubewust en groen Zedelgem. Kies voor verandering.