Massale bomenkap in Halfuurdreef: groene dreef van Veldegem moet wijken voor de auto

24 Januari 2019

Massale bomenkap in Halfuurdreef: groene dreef van Veldegem moet wijken voor de auto

Op de gemeenteraad van januari hield onze fractieleidster Martine De Meester een stevig pleidooi voor een herziening van de renovatieplannen van de Halfuurdreef in Veldegem.

 

Een 5-tal jaar geleden vroegen een aantal inwoners uit de buurt om de voetpaden te herstellen omdat de tegels opgestoken werden door de bomen. 

Bij de aanvang van de werken blijkt dat na renovatie de Halfuurdreef zijn eigenheid volledig kwijt zal zijn.  De gemeente kiest  voor een kaalkap! Van de 146 oorspronkelijke bomen zullen er slechts 40 heraangeplant worden!  En zeg nu zelf: wat is een dreef zonder voldoende bomen???

De buurt vroeg verschillende malen om inspraak en herziening van de plannen doch tevergeefs!

Martine vroeg op de gemeenteraad naar een beslissing tot  een volledige heraanplant!
"Men kan het in tijden van klimaatverandering niet maken om bomen zo massaal te vernietigen en te verminderen in aantal.  Bomen zijn van grote waarde voor de waterhuishouding, als windscherm, als warmteregelaar, als plaats voor vogels en insecten, als verwerker van CO2...
Bovendien bewijzen studies van het INBO (instituut voor bos en natuurontwikkeling) dat mensen gewoon gelukkiger zijn als ze vanuit hun woonst uitkijken op groen in de straat!"

De volledige oppositie ondersteunde het protest van Groen. Burgemeester en  schepenen willen echter doorgaan met de werken zoals voorzien.  De meerderheidspartij stemde het voorstel van Groen weg.

Groen Zedelgem blijft ijveren voor méér groen in onze dorpskernen maar dit is duidelijk niet de wil van de CD&V-Nieuw meerderheid !