Duurzame energie betekent ook duurzaam transport. Groen Zedelgem staat pal achter protest tegen bovengrondse hoogspanningslijn.

26 Mei 2019

Duurzame energie betekent ook duurzaam transport.  Groen Zedelgem staat pal achter protest tegen bovengrondse hoogspanningslijn.

Ventilius heeft plannen om een bovengrondse hoogspanningslijn aan te leggen over een groot deel van West-Vlaanderen. Ook de mooie Moubekevallei in Zedelgem zou hierdoor vernietigd worden. Daarnaast is er nog te veel onduidelijkheid of dergelijke hoogspanningslijn grote gezondheidsrisico's inhoudt voor de omwonenden.In geen tijd groeide een grote protestbeweging in Zedelgem, met Urbain Ureel (lid van ons partijbestuur) als trekker.Met Groen Zedelgem steunen wij voor 100% de actiegroep.   Duurzame energie (van windmolens) betekent ook duurzaam transport (met bescherming voor mens en natuur). 

Op de gemeenteraad van mei 2019 deed onze fractieleidster Martine De Meester een interpellatie om van het bestuur te horen hoe zij tegenover deze plannen staat.  Hun antwoord was eerder afwachtend: de plannen eerst goed bekijken, een onderzoek laten doen door een onafhankelijke, ...


Het is duidelijk dat een daadkrachtig protest zal nodig zijn. Energie van windmolens van over de zee moet er komen maar momenteel is er onvoldoende onderzoek gebeurd naar de meest veilige en ecologische manier om deze te transporteren.  Met Groen zullen wij hier ten volle mee onze schouders onder zetten zodat snel de omschakeling naar duurzame energie kan gemaakt  worden. 
We zullen de krachten bundelen om dit dossier op regionaal niveau op te volgen, samen met de gemeenten die ook geteisterd zouden worden door deze hoogspanningslijn.

Hier vind je linken naar enkele persberichten naar aanleiding van het protest van de actiegroep bij de start van de gemeenteraad.

Reportage op Focus-tv

Persartikel in HLN