Beleidsplan Zedelgem 2020-2025: reactie van de Groen-fractie

05 Januari 2020

Beleidsplan Zedelgem  2020-2025: reactie van de Groen-fractie

Op de gemeenteraad van december hebben wij met de Groene fractie tegen gestemd over het beleidsplan.

Net op de valreep,  ten laatste 1 jaar na de start van een nieuwe legislatuur stelde het schepencollege het meerjarenplan voor de komende 5 jaar voor.  Met Groen vroegen we al maanden om de bevolking hierin te betrekken! Burgerparticipatie, burgers inspraak geven en betrekken bij het uitschrijven van de toekomst van onze gemeente...denkavonden organiseren in elke deelgemeente...het zou een sterk signaal geweest zijn! Niet dus...zelfs de raadsleden moesten wachten tot december vooraleer ze de plannen te zien kregen.
Op de gemeenteraad van december hebben wij met de Groene fractie tegen gestemd over het beleidsplan.
Hierbij wat uitleg waarom we deze keuze maakten:
  • Een heel beperkt aantal grote projecten zullen heel wat geld opslorpen! Grote slokop wordt het project Develter in Veldegem waar 9,8milj € voor uitgetrokken wordt. Het beleid wil hier naast het bouwen van het broodnodige dienstencentrum voor bouwpromotor spelen en dure appartementen bouwen. Een groot risico want wat als die niet verkocht geraken aan de hoge vraagprijs??? 
    Groen zag liever dat bij het dienstencentrum ook een polyvalente zaal voor de verenigingen, een sociaal restaurant enz. zou komen. 
    Met de gespaarde miljoenen kon geïnvesteerd worden in een mooi uitgebouwd inclusief speelplein. Of men kon in elke dorpskern een rust-en speelplein voor onze kinderen centraal plaatsen.
  • Loppem krijgt op site Maertenshove een nieuw multifunctioneel gebouw. Het gebruik ervan zal vooral de school en verenigingen ten goede komen. Wat had Groen hier graag ook een expliciete plaats voor de jeugd gerealiseerd...een permanente ontmoetingsruimte met plaats voor jonge creatieve geesten met bijvoorbeeld ateliers voor jonge kunstenaars!
  • Zedelgem Dorp krijgt er een dure tennistempel bij! Een sportzaal voor indoor-tennis en padel , een mooie promotie van meer dan 400.000 euro voor één sporttak! Groen vindt een degelijke nieuwe sportaccomodatie voor Aartrijke meer prioritair. De oude sporthal is lek, winddoorlatend, niet geïsoleerd en niet aangepast om de hedendaagse groepssporten te kunnen beoefenen. Nu gaat men enkel het oude gebouw wat oplappen.
  • Toch ook iets positief: er zal geïnvesteerd worden in een duurzaam energiebeleid. Er komen zonnepanelen op het gemeentehuis, op Jonckhove, op De Braambeier, op de bestaande sportzalen...Toen Groen dit bij de planning van deze bouwprojecten aanhaalde werd het weggelachen.

Er zal dus een pak geld uitgegeven worden.  Om dit mogelijk te maken, rekent men op de verkoop van een pak gemeentelijke gebouwen: het sociaal huis in Aartrijke, het Glaz, het oude gemeentehuis van Veldegem... staan te koop. Een gok, een risico...wat als de opbrengsten niet groot genoeg zijn om de kosten van de geplande investeringen op te vangen???

Neen, wij hebben het beleidsplan niet goedgekeurd... het kan wel degelijk anders!  In het beleidsplan vinden we veel te weinig Groene accenten.
Wil je weten waarvoor de Groene fractie zich de komende jaren zal inzetten in de gemeenteraad?